Friday 20 November 2009

Putina istorie (Spaniel VIII)




A treia catedrala catolica ca marime din Spania este cea din Burgos, construita in stil gotic cu influente decorative franceze si germane. In catedrala din Burgos se gasesc 13 capele care mai de care mai frumoase. Cel mai important personaj inmormantat aici este de departe Rodrigo Diaz de Bivar mai cunoscut pe numele de El Cid Campeador. Dar capela cea mai frumoasa de o remarcabila valoare artistica este cea in care este inmormantat un nobil spaniol impreuna cu sotia sa: Capela Condestable. Pe numele sau Pedro Fernández de Velasco sau in spaniola: Don Pedro Fernández de Velasco y Manrique, segundo conde de Haro, sexto Condestable de Castilla, señor de los valles de Saba y Ruesga, y de las villas de Briviesca, Puebla de Arganzón, Arnedo, Medina de Pomar, Santo Domingo de Silos, Salas de los Infantes, Villalpando, señor de Haro, Belorado, Frías, Villasiego y Herrera, Camarero mayor de Enrique IV de Castilla y de los Reyes Católicos, Merino mayor de Castilla la Vieja, Virrey y capitán general del Reino de Navarra y de las Provincias Vascongadas), a trait intre 1425 - 1492, si s-a remarcat ca o figura militara in cadrul razboiului de recucerire a peninsulei iberice din mainile arabilor: Reconquista. Titlul nobiliar pe care acesta l-a purtat: “Condestable de Castilla” provine din latinescul “comes stabulari " (conte al grajdurilor") si se decerna primului ofiţer din casa regala, care era şi comandantul suprem al forţelor armate, cu alte cuvinte al doilea om in stat. Aceasta demnitate a fost prezenta in evul mediu in mai multe monarhii (Spania, Franta etc.). Nu vom vorbi aici de faptele sale de arme remarcabile, (printre altele el fiind eliberatorul Granadei in al carui asediu si-a pierdut viata), ci de cavoul sculptat care-l ilustraza alaturi de sotia sa Dona Mencía de Mendoza y Figueroa. Lucrarea din marmora de Carrara apartine lui Fillip Bigarny sau Vigarny si a fost executata intre 1525 si 1534 si-l reprezinta pe acest Grande de Espana cu mainile incrucisate strans pe sabie, in timp ce distinsa sa sotie tine intre maini un sir de matanii. In faldurile rochiei inpietrite in marmura se ascunde catelul favorit al Donei, un caine cu urechi mari blegite si cu parul cret incovrigat la picioarele stapanei.Desi multi se incapataneaza sa vada in el “un perro de aqua” eu cred ca este un Spaniel (inca cu coada).

Noutati de la Doly-Rona


Avem noutati de la Doly-Rona care a crescut mare si frumoasa si saptamana viitoare iese din casa, ca are facut al treilea vaccin! Mamica ei noua s-a hotarat sa o cresca sanatos si natural asa ca sora noastra mananca toata ziua cas natural de capra, ousor de la tara cu galbenus auriu si bea laptic UHT de la Dorna, care se zice ca este cel mai bun lapte din Europa. Cu ππ (pipi) sta cam cum stam noi, adica face si unde trebuie si unde nu trebuie, da' ce vreti de la noi? suntem inca mici si vom rezolva problema cand vom iesi la iarba verde..ma rog galbena. In rest Doly-Rona este sanatoasa, inca mai doarme in pat cu mama ei da' tre's'-o intelegeti ca este iarna si frig si nu poate dormi singura, ce voi nu stiti cantecul:
"Mi-e frica, mi-e frica sa dorm singurica te rog nu pleca"
Am sa va mai spun un secret pe care nu mi l-a spus nici Doly-Rona nici mama ei, da' sa nu mai ziceti la nimeni: Sora noastra a patit ceva la coada si medicul veterinar a trebuit sa i-o taie, da’ cica n-a durut-o ca i-a facut ‘nestezie.

Scrisoare de la Samburel- Sasha Distel

Buna seara
Sunt Samburel cel mai mititel....abia am 3,6 kg...de ce oare...doar' mami imi cumpara numai Royal Canin... si eu nu sunt mofturos la papa, pap lapte cu orice in el, carnita de curcan si de pui si am avut si mici deserturi de catei care imi plac f. tare.
In schimb ma pot lauda ca fac cacuta numai la balcon si pipi mai scap pe unde nu trebe, mai ales dupa usa de la bucatarie , cand ma inchide mama acolo si eu vreau afara...de ciuda fac!!!
Cand vine Miriam in vizita ii fur toate jucariile, deja pe una am pus eu stapanire..hi hi
Astazi mami si tati m-au scos afara, si primul oaspete a fost un rottweiler numai de 7 luni , mie mi s-a parut ca e imens, da mami m-a luat repede in brate, apoi am fost f. fericit sa descopar natura si am fugarit toate frunzele , acuma sunt rupt de oboseala. Apoi m-au dus si la noua casa, e mare si frumoasa, era acolo un alt oaspete de al casei, da m-a latrat cam mult, pe semne sa imi arate cine e stapanul, dar eu sunt un rasfatat si abia astept sa ma mut acolo...cred ca lui Buni ii va fi dor de mine, pt. ca ea e singura care ma ia in pat (desi i-am ros masca la chiuveta si am facut numai prostii pe la ea prin casa).
A, si mami vrea sa imi spuna Sasha...da eu deja raspund la Samburel, vin imediat cand imi spune ""hai la masa" si niciodata nu-s atent cand imi spune"nu ai voie"....iar tati zice ca sunt baiat destept...hi hi...
O pup pe mami mea adevarata si ii salut pe fratiori...si sa stiti ca o cresc mareeeeeeeee pana la urma!

Thursday 19 November 2009

Am fost rapiti de extraterestri II.

Din nou s-a intamplat acelasi fenomen ca acum o luna: in timp ce dormeam o entitate ne-a luat pe intuneric si ne-a bagat intr-o nava patrata din carton care a plutit prin curtea casei pana a ajuns in nava mama, o cutie imensa cu multe lumini si patru roti si care scoate un zgomot ca un mormait cand se deplaseaza. Am fost purtati asa cativa kilometri prin orasul plin de gropi si apoi am ajuns la destinatie la o cladire luminata care avea o firma cu niste catei pe ea unde am fost debarcati. Un ET ne-a cantarit (Lordutu'are 5,9 kg, iar Dixie 4,9 kg), ne-a bosolit pe o parte si pe alta, apoi ne-a intepat cu un ac in spate asa ca nu i-am putut musca ca nu-i ajungeam! Dupa asta nu ne-au eliberat ci ne-au varat iar in naveta spatiala patrata din carton si cu nava mama ne-au dus inapoi acasa. Ce s-au mai bucurat stapanii cand ne-au vazut inapoi! Nu stiau ce sa ne mai faca: ne-au tratat cu lapte caldut, cu carnita de pui si cu popcorn care este ultima noastra pasiune: mancam si ne jucam cu el!
Din pacate viitorii nostri stapani se lasa asteptati. Pe Lordutu' a zis un nene ca il vrea sa-l dea la Facultatea de vanatori ca sa-l ajute la prins iepuri si fazani, dar n-a mai aparut si Lordutu' l-a asteptat duminica toata ziua. Pe Dixie trebuia sa vina cineva sa o duca la Academia militara din Bucuresti ca s-o faca caine de interventie in dezastre, dar n-a mai venit,o fi din cauza crizei...
Asa ca am ramas doar noi doi singurei (ca mami a plecat de luni la bloc) si ne jucat si noi cum putem, cu sticle de plastic goale, cu demolatul cuibului in care stam, cu rosul scarilor si a tocurilor de usa si cu irigatul linoleulumului. Dupa masa cand vine stapanul de la serviciu mai avem si noi pe cine mozoli...

Scrisoare de la Ross (ex. Boxi)

Buna ziua.
Aseara am facut al 2- lea vaccin. A cam durut, dar a trecut. Nu ma mai deranjeaza cand merg cu masina, dar vreau sa stau pe bancheta din spate si nu in brate la stapanul meu. Stapana mea conduce si cand pune frana mai cad de pe bancheta si nu imi place, dar stapanul ma recupereaza. Tot nu pot sa ies afara, mai trebuie sa fac un vaccin in data de 07.12.2009 si dupa aia gataaaaa.... afara la aer. Sunt incapatanat nu mai vreau clontonele, nu mai vreu orez cu lapte si nici pilaf , nu-mi place supa cu zarzavat. Acum mananc numai cas, urda, branza de vaci, dar mai rarut, galbens de ou dar numai unul pe saptamana, pufuleti, mar , para.
Fac pisu unde vreau , nu pe pad, si nu-mi place ca stapanul duce padul la baie. Am ros matura, un sul de hartie, am scos cabul din priza. si multe alte trasnai. Am chef de joaca , musc tot si rod tot ce prind. Am uitat am 5,2 kg.
Mai scriu sa dau vesti despre mine. PAAAAA!

Monday 16 November 2009

Trei cockeri mititei


Trei cockeri mititei s-au cam saturat de noi
Patsy vineri a plecat si-au ramas dor doi...

Nevasta din Bath

O cititoare ne atrage atentia ca in textul Spaniel VII s-a strecurat o greseala: corect este "Nevasta din Bath" si nu nevasta lui Bath, cum apare in unele traduceri. Este folosit si termenul de "Targoveata din Bath".
Multumiri.