Friday, 7 May 2010

Calatoria unui catel in Europa: facilitati pentru caini in Bruxelles

Am mai scris ca as fi fericit daca as fi un catel in Bruxelles datorita numeroaselor parcuri dotate cu facilitati pentru patrupede: locuri de joaca, locuri de facut kk si pp, distribuitoare de pungi et. Toate sunt marcate cu semne inexistente pe la noi de aceea vreau sa vi le arat. Cateva exemple: "acces permis cu caini de companie"


Sau dimpotriva accesul interzis pentru caini:


Cred ca indicatorul urmator nu are nevoie de explicatii!


si probabil nici acesta!

care este opusul acestuia!

Oricum Bruxelles ramane pentru iubitorii de caini un model, inclusiv pentru aceasta opera de arta stradala.


Asadar putem sa strigam impreuna oameni si catei:

Thursday, 6 May 2010

La Hulpe II


Asadar la cativa kilometri de Bruxelles gasim acesta splendoare de parc creeata de fiul chimistului Solvay, cel care a pus sa se planteze pe domeniu arbori exotici adusi din toate colturile lumii si a amenajat peluzele uriase, sistemul de lacuri si canale si restul dotarilor: ferma, gradina de legume, grajdurile de cai, garajele etc. Parcul este dominat de arbori uriasi, am numarat mai multe duzini de Sequoia Gigantea, cedri de Atlas, cedri de Liban, stejari uriasi, artari canadieni, copaci de Gingko biloba, stejari siberieni, carpeni si varietati exotice de fag si numeroase soiuri de conifere, rododendroni, ciresi japonezi si multi altii care au devenit adapostul a numeroase specii de pasari printre care corbii, ciocanitoarele si pasaretul mic (scatii, sticleti, cinteze, privighetori, mierle etc.), sunt la concurenta cu veveritele europene roscate. (Am sa va povestesc alta data despre veverite si destinul lor). Printre radacinile copacilor uriasi au vazut vizuini probabil de iepuri care abunda in toate parcurile belgiene. La prima mea vizita in capitala Europei am ramas uimit de numarul foarte mare de urechiati de toate culorile care treceau printre picioarele oamenilor in parcuri si chiar nu era scuar mai maricel care sa nu aiba iepurasul lui. Gazdele mi-au spus atunci o legenda urbana, cum ca obiceiul de a oferi copiilor iepurasi de Paste (Easter bunny) era urmat aproape de toti copiii de eliberarea soldaneilor in parcuri dupa ce trecea sarbatoarea. Realitatea este probabil alta, dar exista multi iepuri de padure, nu de camp cum sunt pe la noi, care traiesc in vizuina si care in absenta unor pradatori se inmultesc destul de mult.
Daca la asta adaugam prezenta ca peste tot de altfel in tarile Beneluxului a numeroase pasari de apa salbatice sau salbaticite, va imaginati de ce am tinut-o tot timpul pe Heidi in lesa.
Oricum experienta cu lebada din Woluwe a facut-o sa fie mai rezervata fata de aceste pasari. Nu acelsi lucru s-a intamplat cu veveritele, pe care nu le-a vazut pentru ca au trecut ca un fulger prin fata ei, dar iarba si viteza mare le-au facut invizibile, in schimb mirosul lasat in iarba a surescitat-o atat de tare, incat a tras de lesa s-o rupa. Desi pe domeniu erau cativa cai de rasa grea care mestecau iarba proaspata, marimea impresionanta a lor a facut-o pe catelusa noastra sa cicule pe langa ei in varful labutelor si sa nu se repeada furioasa ca un leu asupra lor, cum face atunci cand este in masina si vede cai. Drept rasplata a primit numeroase laude si doua bucatele de "Schmakos", mai nou preferate ei.

Wednesday, 5 May 2010

Calatoria unui catel in Europa: La Hulpe

Domeniul Solvay de la Hulpe situat in apropiere de Bruxelles are 227 ha de teren: paduri, lacuri, pajisti, peluze si gradini tematice, fiind inca din anii '60 inclus in patrimoniul Waloniei. Domeniul a fost atribuit in secolul XIX de catre regele Belgiei bancii "Societe Generale", care a vandut o parte din ea unui nobil local ce a construit un castel impozant in prima sumatate a secolului (1842). Dupa mai multi posesori domeniul si castelul au intrat in proprietatea lui Ernest Solvay, renumitul chimist belgian, inventatorul sodei si detinatorul si a altor patente pentru substante chimice folosite in industrie, de pe urma carora s-a imbogatit. Solvay a reamenajat castelul dupa planurile arhitectului Victor Horta. Mare filantrop si mecena, Solvay a infiintat din banii lui mai multe universitati in Belgia si a tinut mai multe conferinte de fizica la castelul de la Hulpe, la inceputul secolului XX, adunand la un loc fizicieni poate cele mai luminate minti ale lumii de atunci: Marie Curie, Albert Einstein, Max Plancke, Ernest Rutherford, Henri Poincare, Niels Bohr si multi altii.
Echipa de fizicieni de la Chateau de la Hulpe la intalnirea din 1911.





Tuesday, 4 May 2010

Calatoria unui catel in Europa: Floralia la castelul Grand Bigard


In apropierea de Bruxelles la 7 km, se afla situat castelul Grand Bigard, construit in secolele XIII-XIV, in mijlocul unei zone rurale incantatooare. Castelul are un sant de aparare larg, plin cu apa, care acum este paradisul catorva perechi de lebede albe si a unei perechi de lebede negre, precum si a multor rate si gaste salbatice, lisite si alte pasari de apa. De mai multi ani in acest castel si pe domeniul sau care are 14 hectare se organizeaza Festivalul florilor de primavara "Floralia", in care experti olandezi expun flori plantate din peste un milion de bulbi: zambile, lalele, crocusi, irisi, viorele, ghiocei, branduse, panselute si multe alte flori care te incanta prin coloare si miros. Anul acesta a fost editia a VII. Accesul la castel se face pe o alee cu fagi seculari, dupa care treci podul de piatra spre castel, format din cinci arcuri si strajuit de doi lei din piatra, mancati de vreme.
In curtea castelului este organizata o expozitie cu vanzare de flori, in special orhidee si flori din bulb, unelte de gradinarit, alte produse legate de horticultura si ilustrate. Palatul castelului propriuzis este o cladire renascentista flamanda din secolul XVII cu vitralii si ferestre largi catre parc si catre lac, care in prezent nu se viziteaza, dar poti urca in turnul de 30 de metri construit in 1347, de unde poti admira imprejurimile si periferiile capitalei. Alei largi de fagi batrani care cred ca vara creeaza tuneluri de umbra, te conduc pe zonele tematice ale parcului castelului: sera, labirint, gradina romana, rosarium, peluza, locul de joaca pentru copii si nelipsita cofetarie, care are un sens mai larg decat la noi, in sensul capoti si sa mananci altceva in afara de dulciuri. Accesul cu animale de companie este permis sub rezerva tinerii lor in lesa (sa nu faca praf pasarile si florile) si a pastrarii igienei locului. In sera care are peste 1000 mp pe langa flori sunt si colivii cu pasari cantatoare si custi cu tot felul de rozatoare mici: iepurasi, chinchile, etc. asa ca o lesa solida este absolut necesara (mai ales in cazul lui Heidi, care a fost foarte interesata de iepurasii uriasi belgieni, cu care a vrut sa se joace).
                                  Ce ti-as face de te-as prinde!
Pe langa aspectul decorativ al expozitiei sunt urmarite si scopuri educative, parcul avand amenajate custi cu animale domestice: capre, purcei, oi, ponei) si cotete cu pasari (gaini si cocos, rate), ba chiar o incapere pentru pui de o zi, care stau la caldura sub lampa de infrarosii si care sunt bucuria copiilor. Frumusetea florilor este insa coplesitoare, atat in sera unde sunt rododendroni, ficusi, oleandri, orhidee, crini, garofite, trandafiri, hibiscus, amarilus, anturium si multe altele, cat si afara unde straturile multicolore de zambile si lalele iti fura privirea. Costul biletelor include intrari multiple, pentru a vedea si florile care vor inflori in luna mai.
Mai bine sa las imaginile sa vorbeasca.


Monday, 3 May 2010

Calatoria unui catel in Europa: Woluwe

Toate parcurile din Bruxelles au aleile acoperite cu  pamant si nisip batatorit, asa ca cei care fac jogging nu-si fac praf articulatiile alergand pe beton, sau pe asfalt. Nu exista cartier care sa nu aiba la cateva statii un parc unde sa te poti relaxa sau sa-ti plimbi cainele. Unul din cele mai frumoase si mai mari parcuri din Bruxelles este parcul Woluwe, care are 71 de hectare in suprafata si care a fost amenajat intre 1896-1899. Parcul adaposteste mii de copaci decorativi din peste o suta de specii rare printre care mai multe exemplare de Sequoia gigantea. Amenajat pe traseul fostului rau Woluwe, parcul are mai multe lacuri, care adapostesc pasari de apa din cele mai diverse specii printre care: lebede, gasca de Egipt, rate salbatice, lisite si alte pasari de balta. Copacii sunt locuri de acrobatii si de promenada pentru veverite, iar printre tufisuri zburda iepuri de padure (de vizuina), multi, de altfel raspanditi in tot orasul. Prima intalnire dintre catelul Heidi si o lebada s-a petrecut in prima zi de plimbare prin Woluwe, cand deranjata ca patrupedul s-a apropiat din curiozitate prea mult de ea, o lebada a sasait prelung si infricosator catre catelusa, care a pus imediat distanta intre ea si pasare. Toate lebedele pe care le-a intalnit mai apoi in drumurile ei europene au fost privite cu mare respect, de la distanta si va asigur ca a vazut destule, atat Belgia cat si Olanda sunt pline de helesteie populate de aceste pasari superbe.
Intalnire de gradul III Heidi-lebada


In unele lacuri din Woluwe poti sa faci canotaj, sau sa te plimbi cu barca, sau hidrobiclicleta printre pasari. Cei care sunt pasionati de barci in miniatura, sau navomodele cu telecomanda au rezervat si ei un loc unde pot sa se distreze cu jucariile lor scumpe. Tot cartierul de la periferia parcului este pitoresc, cu casute cochete, elegante, pline de flori si de verdeata, aproape toate numai cu parter, rar cate una mansardata. Vile uriase cat o casa de cultura, cu 2-3 etaje, cum se poarta pe la noi la cei ajunsi d.p.d.v. material, lipsesc cu desavarsire. Este inutil sa va mai spun ca nimeni nu merge la gratare in acest parc, sau la chermeze in aer liber, iar singura muzica este cea a pasarelelor. Gazonul este tuns ca pe Wembley si "se poate calca pe iarba", peluza fiind folosita pentru plaja, alergat sau joaca pentru copii sau catei.