Saturday, 28 November 2009

Oameni si caini. De cat tim suntem impreuna?


Una din metodele de investigatie a vechimii si originii cainelui este analiza AND mitochondrial. In urma cu cativa ani s-au analizat secventele ADN la 162 de lupi din 27 localitati din toata lumea si 140 de caini din 67 de rase. Secventele acizilor nucleici dovedesc fara dubii ca toti cainii actuali se trag din lupi si nu din sacali, coioti sau alte canide, dar ca separarea genetica de lupi a aparut acum 100.000 ani. Exista si situatii cand dupa mai multe mii de ani au avut loc amestecuri de gene intre caini si lupi fapt ce am dus la aparitia unor populatii de caini asemanatori cu stramosul comun, lupul. Pionerul acestor cercetari este Darcy Morey de la Universitatea din Tennessee care studiaza originea cainilor de peste 20 de ani si care are numeroase articole pe aceasta tema.

Friday, 27 November 2009

Oameni si caini. De cat timp suntem impreuna?


De cat timp suntem impreuna?
Studii moderne bazate pe analize ADN la caini si la lupi au aratat ca splitarea celor doua specii a avut loc cam acum 100.000 ani. Daca primele primate Homo erectus au aparut acum 500.000 ani, iar primele fosile umane au fost datate ca fiind de acum 300.000 ani, inseamna ca aceste animale sunt alaturi de noi de mult timp, de aceea sunt si cele mai sinantropizate. Fosile umane alaturi de fosile canine au fost gasite in mai multe localitati din lume: Boxgrove langa Kent in Marea Britanie, Lauzerte in Franta si sunt de acum 150.000 ani, insa nu se poate spune cu precizie daca fosilele provin de la animale vanate sau domesticite. Fosile vechi de caine au fost descoperite si in China in Zhoukoudian, Belgia la Goyet Cave fosile vechi de 31.700 I.C., Chauvet Cave (26.000 I.C), Mezhirich in Ukraina (15.000 ani I.C.).
Cel mai vechi mormant in care apar oseminte de caine este cel din Bonn-Oberkassel, in Germania vechi de 14.000 ani in care intr-un mormant uman dublu a fost ingropat si un caine.

Thursday, 26 November 2009

Istoria Spaniel X



In incercarea de a identifica moneda cu pricina am intrat pe un forum de numismati care mi-au oferit posibilitatea de a cerceta o baza larga de colectii de monede macedoniene din vremea lui Filip al II lea, asa ca in curand pot sa-mi dau masteratul in acest domeniu. Majoritatea monedelor batute de regele Filip sunt ilustrate cu profilul lui Zeus, sau al lui Apolo pe avers si cu doua imagini pe revers: sau un calaret sau un car de lupta cu doi cai si ambele modele au inscriptia: ΦΪΛΪPPOY. Artistul care a creeat moneda a adaugat la comanda regelui diferite simboluri si desene unele inteligibile altele nu. Cel mai frecvent intalnim imaginea unui fulger, simbolul zeului zeilor Zeus. In ordinea frecventei mai gasim imagini cu: trident, delfin, amfora, caducel, soare, torta, albina, sarpe, stea de mare, cap de leu, stea, sfera, arc, ochi, frunza, ramura de maslin. De obicei simbolurile sun desenate sub copitele cailor si deasupre inscriptiei. Din pacate n-am gasit nicaieri imaginea unui caine fie el si altceva decat un spaniel. Numismatica greceasca antica abunda de imaginea zeitei vanatorii Artemis insotita de un caine, dar acesta este ogar. Daca imaginea unui cap canin de pe moneda din imaginea alaturata nu este aceea a unui lup atunci cred ca am descoperit o noua reprezentare a unui Spaniel pe o moneda filipiana.
O moneda destul de rara este tetradrahma regelui macedonian Perdikkas al II lea (451-413 I.C.) care are pe revers un calaret care tine in mana dreapta fraiele calului iar in mana stanga doua lanci. Dat fiind faptul ca personajul nu poarta un echipament militar de protectie (casca, scut, jambiere etc.) cred ca reprezentarea de pe moneda este cea a unui vanator si nu a unui razboinic, lucru accentuat si de prezenta sub cal a unui caine de talie mica, vazut din lateral si din spate, cu urechi clapauge in vant si cu o coada in steag. Asadar prin aceasta identificare semnalizez pentru prima oara existenta unui caine asemanator cu Spaniel pe o moneda antica si incerc sa-l corectez si pe Strebel care a confundat o moneda filipica cu una mult mai veche din acelasi regat.

Ce mai face Doly- Rona ?

Rona fosta Doly face bine in ciuda faptului ca si-a pierdut coada! Catelul asta este o minune a naturii, care si-a adaptat regimul ca un vegetarian consumand de preferinta legume si fructe! Mi-a povestit stapana lui ca la masa de pranz mananca cu mai mare placere morcovii din supita decat carnita si credeti sau nu, pana acum n-a refuzat nici un fruct, avand pana acum la activ: mere, banane, kiwi, mandarine,rodie, pe care le molfaie cu asa placere de-ti vine sa te mai uiti odata lung la el sa vezi daca intra-adevar este catel! Sa fie sanatoasa ca fructele au vitamine! Prima data cand am vazut un caine mancand prune de pe jos si coji de pepene a fost undeva la tara unde traia un caine amarat legat la lant si care manca pe sponci. Mama lui Rona mananca curent mere, dar nu de orice fel, doar Joanatan si Golden, dar portocala, kiwi si alte fineturi a refuzat intotdeauna.

Samburel-Sasha Distel in actiune cu Miriam

Tuesday, 24 November 2009

Istoria spaniel IX



Filip al II lea regele Macedoniei, tatal lui Alexandru cel Mare a batut mai multe monede de-a lungul domniei sale, cele mai cunoscute fiind tetradrahmele (4 drahme) din argint, staterii din aur si monezi din bronz. Aversul acestor monede reprezinta portretul lui Zeus din profil, iar pe revers este infatisat un caleret. Chinologul german Richard Strebel, o autoritate in domeniul istoriei raselor de caini, vede pe reversul unei monede batute in secolul IV inainte de Hristos prima reprezentare grafica a unui Spaniel. Va marturisesc ca am cautat (pe net) moneda in toate colectiile mai importante din lume dar n-am gasit-o, dar probabil ca exista, caci monede asemanatoare gasesti in toate magazinele de numismatica care se respecta, la un pret incepand de la cateva zeci de dolari, la cateva sute. Probabil soimaritul era cunoscut in Grecia antica, numeroase monede emise atunci reprezentad zei tinand in mana soimi sau alte pasari inrudite. Sa ne amintim ca Zeus a trimis un vultur sa-i manance ficatii lui Prometeu dupa ce l-a inlantuit pe o stanca. In imaginea reprodusa de Strebel sub calul calaretului alearga un caine ce pare a fi Spaniel. Majoritatea monedelor emise in timpul lui Filip al II lea il reprezinta pe rege ca un calaret cu o creanga de palmier in mana dreapta, numit „calaret olimpic” si cu diverse simboluri sub cal, cum ar fi albina, o torta sau o sigla. Aceste monede sau copiii ale lor au circulat si in Dacia pre-romana si se gasesc din abundenta in colectiile romanesti intrucat au fost folosite cateva sute de ani ca moneda de schimb desi multa din ea era falsificata probabil de tracii de la sud de Dunare. Nu este exclus deci ca moneda din imaginea reprodusa de Strebel sa fi circutat acum doua mii de ani pe teritoriul tarii noastre. Poate chiar o are cineva, asa ca m-am adresat unui forum de numismati si sper sa capat raspuns.

Monday, 23 November 2009

Doi cockeri mititei


Doi cockeri mititei au plecat departe
In Ardeal pe la Sibiu ca sa-nvete carte
Toata casa mi-e pustie poti sa tragi cu tunul
Aveam 10 catelusi si-acum nu mai am niciunul…

Scrisoare de la Heiduta-Jo


Jo a fost si ea la vaccin, a fost admirata de nenea doctorul, care a zis ca e o frumoasa. In general e cuminte, dar e hotzomanca, aseara a furat - nu stiu cum - un carnacior din farfurie si bineinteles ca i-a picat greu. E un catelus foarte dulce si iubitor, doarme in continuare in pat, imprastie crantanelele din castronel in toata bucataria, dar a invatat (singura) sa evite vasul cu apa. Intelege comenzi ca "n-ai voie!" sau "treci la loc", in schimb la nume reactioneaza numai cand vrea ea. E foarte pofticioasa, daca ar fi dupa ea, ar manca absolut orice, dar desigur, nu e voie. O sa va mai trimit si poze zilele astea. A mai crescut, dar in pat tot nu se urca singura.

P.S. Mama ei cand era mica!