Saturday 23 January 2010

Rase de caini de vanatoare II

A doua mare categorie de prepelicari sunt SCOTOCITORII. Spre deosebire de pontatori care raman nemiscati la descoperirea prezii, scotocitorii in urma chetei se reped spre prada cu un hamait-marait, determinand ridicarea acesteia in aer, daca este pasare, sau alungarea din ascunzis daca este vanat cu par. Toti se trag din Spaniel si drept urmare au numele compus din acest cuvant:
  • spriger spaniel
  • cocker spaniel
  • french spaniel: epaniol
  • wachtelhund-jagt-spaniel: scotocitorul spaniel german
Pe larg despre  temperamentul acestor caini si despre modul de lucru interen am scris in articolul "Cate ceva despre cockeri" din 2009
CAINII GONITORI SI DE HARTUIALA: au fost folositi initial la vanatul animalelor rapitoare ( vulpe, lup,urs), in prezent fiind folositi si la alte animale (cerb, caprior, mistret):
  • copoii: sunt caini gonitori care alearga vanatul cu par: ex. copoiul ardelenesc, Beagle.
  • basetii: sunt caini crescuti si specializati in vanat de vizuina (vulpe, bursuc) pe care-l scoate din ascunzis pentru a fi impuscat. Acesti caini au fost selectati sa aiba o talie redusa, picioare scurte si groase si corp alungit sa poata intra in galerii. Exemple: baset, tekel, Dachshund
  • terierii: au fost creati pentru vanatoarea vulpii la vizuina, a vidrelor si altor animale mici. In prezent se utilizeaza cu rezultate bune la mistret si vulpe. Exemple: foxterierul, jagtterieruld, airedaleterier (pentru vidre)

 CAINII DE URMARIT VANATUL MARE: LIMIERII: au fost creati pentru urmarirea, incoltirea si imobilizarea vanatului mare ranit, semnalizarea lui prin bocit.

Wednesday 20 January 2010

RASE DE CAINI DE VANATOARE I

RASE DE CAINI DE VANATOARE.
Dupa modul de folosire la vanatoare cainii se impartin trei categorii:
  1. prepelicari
  2. gonitori si de hartuiala
  3. limieri
Prepelicarii se folosesc la vanatul mic: iepure si pasari si dupa comportamentul lor in terenul de vanatoare se inpart in PONTATORI si SCOTOCOTORI.
Pontatorii "ponteaza" vanatul, adica raman nemiscati intr-o pozitie incremenita, "in aret", atunci cand au dat de urma vanatului in ca urmare a chetei executate pe teren. Cainele intrerupe orice miscare chiar daca era in timpul executarii ei si ramane cu privirea fixa asupre locului unde se afla vanatul. Aceasta postura "inghetata" atrage atentia vanatorului asupra tintei si este spectaculoasa in sine prin frumusetea ei.
Pontatorii sunt de doua feluri dupa locul in care au fost selectati si folositi prima oara:
INSULARI: caini selectati si dezvoltati ca linie genetica in insulele britanice in special pentru vanat mic de campie:
  • pointer-pontator care areteaza la vederea vanatului
  • setter -denumire provenita de la obiceiul cainelui, cultivat ulterior de om, de a se culca la pamant atunci cand vanatorul arunca plasa peste vanat. Spre deosebire de pointer care executa aretul vertical, seterii la vederea prazii se culca in fata vanatorului. Dupa locul de origine in Marea Britanie se deosebesc seteri rosii sau irlandez, seter alb englezesc si seter negru scotian.
CONTINENTALI: sunt caini selectionati si dezvoltati pe continentul european utilizati la vanatul mic la ses, dealuri si la balta. In mod uzual ,acest tip de caine este numit BRAC denumire provenita din francezul "braque" care inseamna a se opri deosebim:
  • brac francez
  • brac german
  • brac italian
  • vijla maghiara
  • pudel-pointerul
  • grifonul




Despre scotocitori voi scrie maine si toti fara exceptie provin din vechiul si interesantul caine SPANIEL,


Tuesday 19 January 2010

JARGON CHINOLOGIC


Stop: unghi format intre frunte si nasul cainelui.
Nuca: tuberozitate a osului occipital situate in partea posterioara a craniului.
Greaban: regiune anatomica de trecere intre gat si spate, punctul cel mai inalt al trunchiului si loc unde are loc masurarea taliei.
Crupa: regiune anatomica de trecere intre sale si coada.
Graset: regiune anatomica situata anterior coapsei, deasupra gambei, unde se gaseste articulatia rotulei.
Jaret: regiune anatomica situata intre gamba si fluierul piciorului unde se gaseste osul calcaiului.

Aplomb: pozitia pe care o au membrele cainelui fata de verticala cand sta in patru picioare.
Canisa: crescatorie de caini.
Metisare: incrucisarea animalelor de rase diferite in scopul obtinerii unei rase noi sau a eliminarii unor defecte.
Monta: act de impreunare a catelei cu un mascul.
Trial: competitie canina pentru prepelicari desfasurata in natura in mod real.
Aport: activitate de aducere de catre un caine in gura a unui obiect de joaca sau a unei piese vanate.
Cheta: activitatea de cautare si de pastrare a unei urme de vanat prin deplasare pentru mirosit in zig-zag sau pe un traiect sinuos.
Aret: postura specifica cainilor prepelicari pontatori la descoperirea vanatului: raman “in aret” sau “il ponteaza”, adica, nemiscati (ca o statue) in pozitia in care au prins dara de miros a vanatului in urma efectuarii “chetei” adica a operatiunii de cautare a prazii.
Bocit: latrat prelung asemanator cu urletul lupului la descoperirea animalelor vanate, pentru a atrage atentia vanatorului asupra pozitiei acestuia in teren.
Narav: obicei prost invatat de caine pe care il practica in mod regulat. (In fotografia de mai sus vedeti unul dintre naravurile lui Heidi, balacitul in orice fel de apa intalneste in cale: izvoare, rauri, lacuri, balti, Dunare sau mare.)

Monday 18 January 2010

Si acum filmul!

Nu stiu de ce nu s-a incarcat filmul promis dar acum incerc din nou!

Cum se sterg cainii la fund!


Instinctual sau nu am vazut de mai multe ori la caini o manevra care tine de igiena animalului, stersul la fund dupa ce face KK. De curand am avut ocazia s-o si filmez pe mama Heidi intr-o astfel de postura.