Tuesday 14 December 2010

Inteligenta materiei

Comunitar dormind pe capac de canalizare incalzit.
De câteva zile frigul a luat locul zilelor frumoase de toamnă târzie. Pentru a economisi energie un câine comunitar de la mine din cartier doarme pe un capac de canalizare, mai cald decât orice altă suprafaţa din jur. Acest tip de comportament l-am observat şi la alţi câini şi mai rar la pisici. Selectarea unui adăpost temporar mai cald decât mediul înconjurător denotă capacitatea de a observa fenomenul, de a-l utiliza în mod repetat şi conştient şi a fost observată în prezent doar la primate. Astfel maimuţele macac japoneze, (Macaca fuscata) numite "maimuţe de zăpada" din cauza faptului că trăiesc 3 luni pe an într-o zonă acoperită de zăpada din provincia Nagano, se adăpostesc în perioadele reci, în apele termale mai calde ale parcului Jigokudani Hot Spring.
Maimute de zapada la Jigokudani Hot Spring Japonia, fotografie de pe http://www.japaneselifestyle.com.au
Faptul că un câine comunitar foloseşte căldură degajate de un capac de canalizare denotă din partea lui un nivel de inteligenţă care nu mă surprinde. Am văzut câini comunitari aşteptând cuminţi la semafor să se schimbe culoarea pentru a traversa, sau să se închidă restaurantele pentru a primi resturile alimentare. Probabil că după primate sunt cele mai inteligenţe animale, chiar dacă unii din ei nu au avut niciodată un stăpân de la care să primească educaţie şi nici alţi semeni pe care să-i imite.
Deranjat de blitz.
P.S. "Inteligenţa materiei" este  titlul unei cărţi extraordinare a profesorului universitar dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neuro-psihiatru militar, apartuta în 1981 şi reeditată după revoluţie, care trebuie neaparat citită.