Tuesday, 4 May 2010

Calatoria unui catel in Europa: Floralia la castelul Grand Bigard


In apropierea de Bruxelles la 7 km, se afla situat castelul Grand Bigard, construit in secolele XIII-XIV, in mijlocul unei zone rurale incantatooare. Castelul are un sant de aparare larg, plin cu apa, care acum este paradisul catorva perechi de lebede albe si a unei perechi de lebede negre, precum si a multor rate si gaste salbatice, lisite si alte pasari de apa. De mai multi ani in acest castel si pe domeniul sau care are 14 hectare se organizeaza Festivalul florilor de primavara "Floralia", in care experti olandezi expun flori plantate din peste un milion de bulbi: zambile, lalele, crocusi, irisi, viorele, ghiocei, branduse, panselute si multe alte flori care te incanta prin coloare si miros. Anul acesta a fost editia a VII. Accesul la castel se face pe o alee cu fagi seculari, dupa care treci podul de piatra spre castel, format din cinci arcuri si strajuit de doi lei din piatra, mancati de vreme.
In curtea castelului este organizata o expozitie cu vanzare de flori, in special orhidee si flori din bulb, unelte de gradinarit, alte produse legate de horticultura si ilustrate. Palatul castelului propriuzis este o cladire renascentista flamanda din secolul XVII cu vitralii si ferestre largi catre parc si catre lac, care in prezent nu se viziteaza, dar poti urca in turnul de 30 de metri construit in 1347, de unde poti admira imprejurimile si periferiile capitalei. Alei largi de fagi batrani care cred ca vara creeaza tuneluri de umbra, te conduc pe zonele tematice ale parcului castelului: sera, labirint, gradina romana, rosarium, peluza, locul de joaca pentru copii si nelipsita cofetarie, care are un sens mai larg decat la noi, in sensul capoti si sa mananci altceva in afara de dulciuri. Accesul cu animale de companie este permis sub rezerva tinerii lor in lesa (sa nu faca praf pasarile si florile) si a pastrarii igienei locului. In sera care are peste 1000 mp pe langa flori sunt si colivii cu pasari cantatoare si custi cu tot felul de rozatoare mici: iepurasi, chinchile, etc. asa ca o lesa solida este absolut necesara (mai ales in cazul lui Heidi, care a fost foarte interesata de iepurasii uriasi belgieni, cu care a vrut sa se joace).
                                  Ce ti-as face de te-as prinde!
Pe langa aspectul decorativ al expozitiei sunt urmarite si scopuri educative, parcul avand amenajate custi cu animale domestice: capre, purcei, oi, ponei) si cotete cu pasari (gaini si cocos, rate), ba chiar o incapere pentru pui de o zi, care stau la caldura sub lampa de infrarosii si care sunt bucuria copiilor. Frumusetea florilor este insa coplesitoare, atat in sera unde sunt rododendroni, ficusi, oleandri, orhidee, crini, garofite, trandafiri, hibiscus, amarilus, anturium si multe altele, cat si afara unde straturile multicolore de zambile si lalele iti fura privirea. Costul biletelor include intrari multiple, pentru a vedea si florile care vor inflori in luna mai.
Mai bine sa las imaginile sa vorbeasca.