Friday 28 May 2010

Calatoria unui catel in Europa: Tournai


Orasul medieval care a dat lumii denumirea de "turnir" (tournoi, in franceza), este in Valonia, aproape de granita cu Franta. Dominat de o catedrala romanica cu elemente gotice, intrata in patrimoniul UNESCO, inchinata Fecioarei Maria, orasul este renumit pentru cladirile sale in stil renascentist, pentru Grande Place ornata permanent cu steagurile breslelor: "La Halle aux drappes" , pentru "le lapin de Lundi parjure", specialitate flamanda din carne de iepure, care se consuma in Lunea pierduta, sarbatoarea intregii zone si a orasului, care se desfasoara de Epifanie, (ziua adorarii pruncului Isus de catre magi), care incheie in 6 ianuarie sarbatorile religioase de iarna, sau pentru atmosfera boema si eleganta a vietii artistice din toate timpurile.
Pastrat neatins de vreme si distrugerile razboaielor, orasul este intr-un proces de restaurare prin fonduri europene, care vizeaza bisericile si catedrala Notre Dame de Tournai, cladirile vechi si statuile, dar si piata agroalimentara veche a orasului. Superba biserica Sf. Quentin din piata centrala a orasului, construita in secolul XII in stil romanic, turnul catedralei construit in 1188, fac din acest oras fosta capitala a regatului franc al lui Childeric si Clovis un punct de atractie care te rupe de pe autostrada Bruxelles-Lille-Paris.
Reteta "lapin de Lundi parjure"
Necesar: Un iepure potrivit de mare  si taiat bucati, 4 cepe challot, 10-15 prune, boabele de la un strugure, 2 linguri de faina, unt sau ulei pentru rumenit, o crenguta de cimbru, sare, piper, cateva foi de dafin, o lingurita de zahar maron.
Preparare: carnea se rumeneste in unt sau ulei incins, adaugandu-se ceapa taiata marunt si putina apa. (Niciodata vin sau bere, mancarea era pentru oameni sarmani, nu pentru nobili!). Cand carnea este aproape fiarta si se despride de pe os , se adauga faina cu care se face un sos subtire, se adauga boabele de strugure (sau stafide daca veti gati iarna) si in sfarsit prunele (daca-s uscate, aveti grija sosul sa fiemai lung), zaharul si condimentele. Se serveste calda, cu salata tourniana din grau incoltit, mere, prune, ceapa murata, morcovi, toate asezonate cu otet din vin rosu si sare cu piper. Pofta buna.