Friday 13 November 2009

Istoria Spaniel VII



Thomas Becket a fost arhiepiscop de Canterbury si in calitatea sa de inalt prelat s-a opus secularizarii averilor bisericii catolice engleze si reformelor religioase ale regelui Henric al II lea, motive pentru care a intrat in dizgratia acestuia. Din ordinul regelui a fost asasinat de 4 cavaleri care l-au stapuns cu pumnalele in catedrala din Canterbury in 1170. A fost santificat de biserica catolica la trei ani dupa moarte, iar pelerinajul la Canterbury a fost cel mai important din Anglia datorita distantei scurte care trebuia facuta intre orasele Southwark si Canterbury,(comparativ cu cele catre Jerusalim, sau ). O referire interesanta la rasa Spaniel gasim in capodopera literaturii medievale engleze “The Canterbury Tales” scrisa de Geoffrey Chaucer (1343-1400), supranumit parintele poeziei engleze. La fel ca in “1001 de nopti” sau ca in “Decameronul” lui Boccacio, pelerinii aflati in drum catre moastele sfantului Thomas Becket din Canterbury spun fiecare din ei cate o poveste, pentru a le mai trece din plictiseala calatoriei si pentru a castiga o cina pe seama celorlalti. Intr-una din partile “Povestirilor din Canterbury” numita “Povestea nevestei lui Bath”: The Wife of Bath Tale” gasim urmatoarele versuri: (original, engleza moderna, traducere in limba romana adaptata de Oana - Celia Ilies Gheorghiu):
“And if that she be foul, thou seist that she
Coveiteth every man that she may se;
For as a Spaynel she wol on hym lepe
Til that she fynde som man hir to chepe;”
"'If she looks foul, then you declare that she
Will lust for every fellow she may see,
Leap on him like a spaniel in a trice
Until she finds the man who'll pay her price.”

“Si daca e obscena, spui ca ea
Ravneste orice barbat pe care-l vede
Caci ca un spaniel pe el ea va sari
Pana cand fraierul isi va gasi”

Am cautat fragmentul in manuscrisul Ellesmere aflat in posesia Bibliotecii Huntington din San Marino, California, probabil cea mai veche si mai frumoasa editie a “Povestirilor”, dar pasajul respectiv nu este disponibil pe net, asa ca il reproduc din editia tiparita in 1478 si ilustrata de William Caxton, care a editat-o de 2 ori, dovada a cererii mari din partea cititorilor englezi din secolul al XV lea.
De retinut ca la sfarsitul secolului al XIV cand au fost scrise “Povestirile”, era folosita denumirea actuala de “Spaniel” pentru cockerul englez.

Thursday 12 November 2009

Patsy si Dixie sau Ursulina si Vulpasina


Aproape nedespartite, cele doua fetite, una cu un botic mai rotund (Ursulina) cealalta cu un botic mai ascutit (Vulpasina), sunt 'capul rautatilor' la toate aventurile pe care le initiaza in fiecare zi. In mai putin de un minut au ros cablul de telefon al lui Bunela si cablul de la incarcatorul lui Tati. Daca scapa cumva in baie fug de acolo triumfatoare cu hartia igienica sau cu 'trofee' deosebite din cosul de gunoi. Atacul asupra sacoselor este conceput si aplicat in mod strategic! Alearga toata ziua prin spatiul lor vital si daca gasesc o oportunitate ni-l invadeaza si pe-al nostru cu toate urmarile pe care vi le-am insirat...

Nu mai sunt chiar mititel , abia-ncap in castronel!


Lordutu' apreciaza atat de mult pestele fiert, incat dupa ce a golit castronul impreuna cu surorile sale, s-a urcat sa linga resturile si a blocat accesul concurentei!

Scrisoare de la Janis= Laila

Scrisoare de la Janis
Buna ziua!
Imi cer scuze ca nu am apucat sa va mai trimit vesti legate de catelusa. Numele ei este Laila si este minunata. Se pregateste saptamana viitoare de a doua serie de vaccinuri si deparazitari. La primul cantar avea 3,7 kg. Nu e problema cu injectiile, ci o supara cel mai tare deparazitarea interna care are un gust rau... da rau de tot. Laila s-a obisnuit cu casa din prima zi, si cu mancarea, dar acum am facut schimbare de regim pe Royal Canin Starter... ceea ce e un fel de lapte cu miere -deduc stapanii din moment ce nu mai exista nimic atunci cand e vremea de bobite. In rest ne mai ocupam timpul cu conserve Hills si orez cu lapte .. care intra pana in urechi. Stapanii i-au cumparat o casuta frumusica la fetita, dar este de panza si cred ca o sa o manance in mai putin de doua saptamani. Jucariile de caini sunt foarte plictisitoare asa ca tot pantofii si picioarele sunt mai gustoase. De curand a primit o mamaruta cu burtica oglinda de plastic... si pare ca vede fratiorii ei. Asta o distreaza la culme si capteaza in mare parte atentia. Fetita s-a incadrat foarte bine in rigorile mamei... si este curatica: face treburile la ziar, iar daca gaseste ceva prin casa, cum ar fi incarcatoare de telefon sau pernute cazute pe marginea patului, le depoziteaza la cusca... In rest, personalitatea ei este foarte puternica si nu accepta sa fie certata fara sa raspunda ceva stapanilor, lucram acum la modelarea caracterelor. Ne santajam reciproc. Noi ii dam voie sa se uite la televizor pana noaptea tarziu, iar ea nu ne mai trezeste noaptea sa o ducem la toaleta, ci merge singura.
Va multumim! O sa va trimit si pozele cu Laila in cursul zilei de maine!
Multa sanatate!

Wednesday 11 November 2009

Istoria Spaniel VI


Mentionam intr-alta parte a istoriei Spaniel ca manuscrisul « Livre de chasse » de Gaston Phebus (in paranteza (auto)poreclit asa pentru ca era foarte aratos, cu o chica blonda plina de bucle, asa cum il vedem alaturi de unul din cainii sai, imortalizat in statuia de la castelul Pau), se afla in mai multe exemplare si poate fi vazut pe net intr-o expozitie virtuala a Bibliotecii Nationale Franceze, de unde am copiat si eu mai multe miniaturi pentru a ilustra materialul meu. Am incercat sa aprofundez acest subiect si am aflat ca miniaturi din cele care au impodobit diverse editii medievale ale cartii se mai gasesc si in alte colectii cum ar fi colectia J. Paul Getty din Los Angeles si cea Pierpont Morgan din New York, ultima abordabila pe net prin proiectul CORSAIR ce permite studiul manuscriselor. In urma acestor cotrobairi prin documentele sus mentionate am dat de o miniatura din cartea lui Gaston care nu este prezentata in expozitia virtuala a bibliotecii nationale franceze si care se cheama simplu : « Spaniels », unde vedem mai multi caini ce faceau parte atunci din grupa cu acelasi nume si care am vazut ca au evoluat diferit.
Si pentru ca veni vorba despre Phebus sau Phoebus (expresie echivalenta cu « a straluci », utilizata de antici pentru Apolo, Soare, Helios), sa mai amintim cateva lucruri interesante despre acest nobil francez, poet, scriitor, muzician, desenator, naturalist si nu in ultimul rand un bun administrator si un politician abil. Ura regelui Charles al II lea al Navarei (poreclit si Charles le Mouvais) care a dus la complotul in care a fost antrenat si fiul lui Gaston, isi avea radacinile in conflictul conjugal dintre Gaston si sotia sa Agnes de Navara, sora a regelui Navarei, neglijata si apoi expediata inapoi la parintii ei.
In calitatea sa de cavaler medieval a participat la mai multe batalii si razboaie locale sau europene, cucerind Armagnacul, apoi luptand contra englezilor, iar in calitate de Cavaler teuton a luptat in Prusia.
Avea peste 1400 de caini de vanatoare si zeci de paji se ingrijeau de aceste animale care traiau in padocuri confortabile cu spatii de joaca si de odihna, asa cum putem vedea in scenele din manuscris, unde avem si o miniatura cu ingrijirile acordate acestor animale de paji priceputi probabil veterinari ai curtii sale. A murit in urma unei vanatori de ursi la care a participat cu atata debordare de energie incat a facut un atac de apoplexie. In afara cartii sale de vanatoare a lasat mostenire Frantei si « Livre des oraisons » o carte de rugaciuni scrisa in perioada autoizolarii sale, moda de a construi turnuri patrate in loc de turnuri rotunde la castele, imnul actual al Aquitaniei « Se canta », precum si un personaj preferat de autorii medivali si contemporani. Numit cand « Printul Pirineilor», cand « Printul si Diavolul », cand « Leul Pirineilor », Gaston III Phebius, Conte de Foix, Viconte de Bearn ramane in istorie mai mult pentru tratatul sau de vanatoare, decat pentru sarja de cavalerie prin care a zvarlit in Sena parizienii care asediau familia Delfinului, in fortareata marchizului Maux in timpul Jacqueriei si imortalizata de Jean Froissart in « Cronici ».

Scrisoare de la Heiduta= Jo (Una lacrima sul viso..)


Buna seara. Asa cum v-am promis, va atasez cateva poze cu Heidutza. Noi n-am renuntat la ideea cu Joe, asa ca am feminizat numele in varianta Jo.
Se simte foarte bine, se joaca tot timpul (cand nu doarme), e plina de energie, a rasturnat de douazeci de ori castronasul cu apa si s-a udat pe labutze, asa ca a stat in brate infofolita in prosop (asta nu prea i-a placut). Plange ca nu ajunge sa se urce singura in pat si imediat ce e urcata, vrea sa coboare. Mananca si crantanele, a baut si laptic, azi a primit pilaf cu pipotele si ca o smechera, a ales numai carnea ;-)
Va mai scriu zilele urmatoare sa va mai povestesc. Mamica si fratiorii au plans dupa ea? Ea a plans numai in taxi, dar imediat ce a ajuns acasa a inceput explorarea noului spatiu si s-a linistit.

Tuesday 10 November 2009

Istoria Spaniel V


Unul din marii ganditori ai Renasterii a fost John Keys sau Kees, mai cunoscut insa sub numele sau latinizat Joannis Caius (1510-1573). Caius a studiat initial la Cambridge la Colegiul Gonville, care acum se numeste Colegiul Gonville-Caius, apoi medicina in Italia, la Padova, cu cei mai straluciti profesori ai vremiii : Montanus si Vesalius. Dupa intoarcerea la Londra a avut o cariera medicala de succes, fiind medic la curtea regilor Eduard al VI lea, regina Maria si regina Elisabeta I. In perioada paduana cunoste un alt stralucit ganditor, elvetianul Conrad Gestner cu care va coresponda toata viata si pentru care scrie in 1570 lucrarea « De Canibus Britannici », pentru a fi adaugata in « Historiae Animalum ». Aceasta din urma lucrare aparuta in 4 volume : patrupede, pesti, pasari si serpi, este prima carte de zoologie moderna superb ilustrata. Din motive necunoscute capitolul despre cainii britanici nu apare in cartea lui Gerstner, asa ca el va fi publicat ca lucrare individuala in 1749 « Ioannis Caii De canibus Britannicis, liber unus ».
Cartea descrie rasele de caini care traiau in acea epoca in Anglia. Caius imparte rasele de caini de vanatoare in cinci categorii si in mai multe rase: leverarius, terrarius, sanguinarius, aquaticus, hispaniolus, leporarius, etc. Pagina originala despre Spaniel o prezint in fotografie.

Istoria spaniel IV

In cartea sa Gaston Phoebius descrie modul de lucru al spanielului, care alearga in fata vanatorului cu soim si de asemeni descrie cum acesta regaseste rate si gaste sagetate si cazute in apa pentru a le aduce la mal.
Sa amintim ca lucrarea « Livre de Chasse » scrisa de Gaston Phoebius conte de Foix, este amintita si de Alexandru Odobescu in bibliografia lucrarii sale « Pseudo-cynegeticos » si nu « Pseudokinegeticos » cum frecvent apare), sub titlul medieval: « Des déduitz de la chasse des bestes sauvaiges et des oyseaux de proie: En chassant on évite le péché doisiveté, car qui fuit les sept péchés mortels, selon notre foy, il devroit estre sauvé: donc bon chasseur sera sauvé ».

Scrisoare de la Samburel


Buna ziua
Aseara am vrut sa va scriem noutatile, dar nu ne-a mers netul...
acum noi suntem la Bucuresti si Samburel e cu Buni...si ne suna si ne spune cate prostii face...adica pipi peste tot si de fiecare data cand vb la telefon ne latra
Am facut vaccinul pe 5 si am fost f cuminti, urmatorul va fi pe 5 dec....
am auzit atatea pareri despre vaccinurile astea ca nu stim ce sa mai credem , dar cred ca depinde de medicul la care se merge...
avem 2,7kg deocamdata ...dar o sa recuperam cand incepem sa papam mancare adevarata, deocamdata i-am cumparat alte crantanele care ii plac la nebunie....
suntem f bucurosi ca a invatat sa doarma singurel , si nu mai plange deloc , avem 3 mese la ore fixe pe zi , si in rest roade tot ce prinde, de ieri are si un nou prieten , un ursulet de plus, care l-a furat din colectia lui mami de jucarii
avem la activ si prima prostioara , a ros ochelarii de inot a lui tati...
noi iesim la aer pe balcon cate jumate de ora , doar ca sa mai roadem ceva pe acolo, ca de cacuta nu e vorba sa facem la locusor, tot in casa e mai bine pe unde apuca....
in rest joaca cat cuprinde, ca suntem multi in casa , si pe fiecare ne prinde de pantaloni si cam cu astea ne ocupam noi
va dorim o zi buna, si sa creasca mari si ceilati puisori
Am uitat sa va trimitem poze
....am facut progrese ca facem cacuta de 2 zile numai la balcon....uraaaaa
si aproape ca si cu pipilica reusim sa facem doar intr-un loc
cel mai mult ne place cand vine in vizita micuta Miriam, ca o pupam toata..demo filmuletul

o zi placuta

Monday 9 November 2009

Istoria spaniel III


Gaston Phoebius conte de Foix a trait intre 1331-1391 in sud-vestul Frantei in Aquitania regiune situata la granita cu Spania (Navara si Aragon) unde stapanea domeniile Foix, Bearn, Albigeois, Lautrec, Marsan si Gabardan, care includ intre ele ca intr-un inel celebra regiune Armagnac, patria vinurilor regale si a coniacului cu acelasi nume. Administrator dibace si politician abil, Gaston a condus cu mana de fier domeniile sale si a refuzat sa se alature vreunei parti combatante din razboiul de 100 de ani, iar in 1347 a proclamat suzeranitatea regiunii Bearn, suzeranitate care avea sa dureze pana in 1620. Avand in stapanire peste 20 de cetati dintre care capitalele Orthez si Foix, acest conte a controlat decenii in sir rutele comerciale catre Spania, Anglia, Franta si Flandra devenind foarte bogat si temut de vecinii sai. Bogatia si influenta sa declanseaza punerea la cale de catre regele Navarei a unui complot de asasinare a contelui de Foix, in care este antrenat si fiul acestuia care trebuia sa-l otraveasca. Complotul esueaza, fiul sau este arestat si intr-un acces de furie este ucis de tatal sau cu o lovitura de pumnal pentru refuzul de a-si deconspira complicii. Mahnit si furios, Gaston se autoexileaza intr-un castel fortificat din localitatea Pau timp de trei ani, unde plamadeste cartea pe care avea sa o dicteze scribilor sai intre 1387-1389.

Manuscrisul din care mai exista 44 copii efectuate in secolul XV dupa cel dictat, scris si pe alocuri desenat cu mana proprie a autorului, se pastreaza la Biblioteca Nationala a Frantei si poate fi consutat virtual pe internet sau pe CD. Frumusetea acestui manuscris este data de ilustratiile pictate, viu colorate care sunt de o valoare artistica deosebita prin realismul lor si care surpind scene in plina desfasurare. Astfel sunt pictate toate animalele salbatice care se vanau in epoca (iepuri, vulpi, rasi, ursi, lupi, mistreti, cerbi, caprioare, cerbi lopatari, capre negre, pisici salbatice, pasari), metodele de vanatoare (cu arcul, cu sulita cu arbaleta, calare, cu caini, cu plase, capcane, tarcuri etc.) si scene de dupa vanatoare cu ospete vanatoresti si pregatirea vanatului.

Din cele 50 de ilustratii peste 20 sunt scene cu caini de vanatoare in care recunoastem cu usurinta ogari, prepelicari, limieri, si mai multe rase din faimosul chien d’oiseaux, printre care apare si un caine cu urechi mari acoperit cu bucle cafenii.

Patru cockeri mititei


Patru cockeri mititei urechiatii mei
Heidi insa a plecat si-au ramas doar trei..

Scrisoare de la Boxi

Buna dimineata
Acum ma chiama ROSS, am 8 saptamani si 4,8 kg ( m-a cantatarit stapana mea acum 2 zile. M-am trezit cam pe la cinci, stapana mi-a dat sa mananc. Pana masa a fost gata eu am avut de rezolvat niste "probleme" asa ca de dimineata. Dar am uitat sa ma duc la pad si iar am botezar holul si iar am fost certat. Stapana s-a suparat pe mine si iar a dat cu mopul si a spalat holul.
Azi in meniu am avut melci (paste scurte) cu lapte si foarte puntin dulci. Alaturi erau clontonele, dar alea sunt numai la nevoie. Am mai mancat saptamana aceasta , galbenus de oua si a fost tare bun, dar numai unul. Am mancat mar, am ros morcov.
Stapanul este acasa si toata ziua ma joc cu el ( asta cand nu dorm). Rod ciorapi si papuci, i-am agatat treningul cu labutele, musc tot, am studiat si o harta, dar n-am gasit nimic interesant. Am liber in baie, in hol, in bucatarie, dar cel mai mult imi place sa dorm cu stapana, cat mai aproape de ea ca este cald si bine. Nu am stat la pozat ca sa trimit poze , toate au iesit miscate, dar probail ca ma vor poza pana la urma. Ce mai fac, mama si restul fratilor mei?. Eu sunt sanatos, mananc de rup, tot ce primesc si imi este foarte bine. La revedere ca trebuie sa mananc papa de dimineata si multumesc de intrebare.