"Budos" inseamna in ungureste puturos, urat mirositor, iar "to" inseamna lac, sau balta. Probabil ca inainte de amenajarea locului balta era cam neprietenoasa, dar prin anii '70, autoritatile din Soltvodkert au curatat lacul, l-au amenajat si au parcelat terenul in loturi, scotandu-le la vanzare. Cine a avut bani mai multi a cumparat un lot mai mare, cine a avut mai putin a cumparat mai putin, asa ca exista loturi de 1-200 de metri dar si unele mai mari de peste 1000 de metri. Cele mari au fost cumparate in special de firme, care au amenajat acolo case de vacanta si de week-end pentrun salariati. Am stat intr-una din aceste case in anii '90 si vreau sa va spun ca era dotata la cheie, cu o bucatarie moderna, frigidere de mancare si de bauturi, gratare, loc de joaca pentru copii, televizor, etc.
Loturile mai mici au fost cumparate de oameni obisnuiti care au construit casute de vacanta, mici bungalow-uri cochete si elegante unde vin la sfarsit de saptamana la aer curat, sa faca o baie in lac, sa se plimbe cu barca sau sa pescuiasca.
In timp in zona au aparut un camping, un mic hotel, o baza de canotaj, dar lacul este renumit pentru faptul ca se pot pescui in el diverse specii de pesti, care mai de care mai frumoase. Lacul este concesionat de administratia locala de multi ani Asociatiei de Pescari Amatori, care anual din cotizatii populeaza cu diverse specii de pesti apele lacului, asa ca gasesti si somn si stiuca, sau salau si crap, biban si platica mare si tot felul de fate pe care nu le prea stiu, asemanatoare cu rosioara, sau cu sabita. Balta este atent supravegheata de un ranger, asa ca nu pot pescui acolo decat membrii asociatiei sau invitatii lor, iar pentru cresterea pestilor se impun anumite restrictii de captura, de exemplu anul asta nu se pescuieste stiuca, iar daca se prinde este eliberata. Eliberarea pestilor este de altfel o practica des folosita in strainatate, unde pescarii pescuiesc de placere pentru sport si nu pentru ca sunt flamanzi, iar la unguri acesta regula se respecta, mai ales ca pestele nu este un aliment familiar lor ca popor. In general nu stiu sa-l gatesca, consumul de peste in special crap este localizat mai ales pe langa Dunare, unde se gateste de altfel o ciorba de peste cu multa boia si ardei iute, foarte condimentata si foarte buna, renumita "Holaszle". Asadar profitand de vremea frumoasa am iesit la o plimbare pe malul lacului. Cum nu prevedeam nici un risc evident pentru siguranta cainelui, l-am eliberat din lesa ca sa poata zburda liber pe peluza din jurul lacului, in timp ce noi faceam fotografii si povesteam intre noi. Surpriza mare a fost ca in timp ce eram concentrati la efecruarea unei fotografii de grup, cainele nesupravegheat a facu ce face de obicei cand ii este cald, adica o baita, asa cum am surprins-o in poza de mai jos. Oricum apa nu era prea calda si desi afara era soare, nu prea era foarte cald, dar catelusa alergase, se simtea bine, asa ca a facut ce face la Marea Neagra de obicei: BAIE.